Desery w nowoczesnej odsłonie - pod takim hasłem 2 czerwca 2016 r. odbył się Międzynarodowy konkurs gastronomiczny. Zmagania przyszłych mistrzów cukiernictwa odbywały się w Zespole Szkół nr 1 w Sanoku i wzięło w nich udział 6 drużyn, w którym wzięło udział 6 drużyn.
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 im. Ks. St. Szpetnara w Krośnie reprezentowali uczniowie trzeciej klasy kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych Sebastian Rygiel i Szymon Bożek.
Uczestnicy konkursu mieli za zadanie wykonać w czasie 120 minut 4 porcje deseru z dowolnie wybranych produktów. Jury oceniało w szczególności kreatywność, pomysłowość i oryginalność przygotowanej przez uczestników potrawy. Niewątpliwie wrażenia wzrokowe i smakowe również wpłynęły na decyzję ekspertów.
Męski duet ZSP Nr 2 zachwycił swoim deserem. Oreo ginalny de ser, dokręcony truskawką i chia zdobył I miejsce w Międzynarodowym konkursie gastronomicznym organizowanym.
Uczniów do konkursu przygotowały Agnieszka Gonet i Halina Szpiłyk.