Celem akcji było podniesienie świadomości uczniów na temat odżywczych i zdrowotnych właściwości chleba na zakwasie, wypiekanego tradycyjnymi metodami.
Realizację „Tygodnia Chleba w Szkole” rozpoczęto od przygotowania wystawy zbóż, różnych ziaren i gatunków mąki, których używa się do pieczenia chleba. Uczniowie obejrzeli krótki film pt. „ Od ziarenka do bochenka”. Zobaczyli ogromną pracę ludzi i wykorzystanie różnych maszyn w produkcji chleba.
Informacji o sposobie pieczenia chleba, jego rodzajach dostarczyły wycieczki do piekarni, oraz spotkanie z piekarzem p. Markiem Kiełtyką, które zorganizowano w szkolnej świetlicy. Można było degustować różne rodzaje pieczywa.
Największym przeżyciem było pieczenie chleba przez uczniów. Każda klasa wyrabiała ciasto z zakwasem na swój chleb. W ten sposób poznano skład chleba i sposób jego wykonania. Następnego dnia, po wyrośnięciu, chleb w foremce wkładano do piekarnika. Po jego upieczeniu każdy uczeń przygotowywał kanapki według własnego pomysłu. Wspólnie w klasie spożywano je ze smakiem. Przez cały tydzień w szkole pięknie pachniało wypiekami.
W czasie lekcji wychowawczych przeprowadzane były pogadanki zachęcające do spożywania większej ilości chleba - głównie żytniego, na zakwasie, z ziarna pochodzącego z pełnego przemiału. Ogłoszony został również konkurs na najciekawsze opowiadanie lub wiersz, oraz konkurs plastyczny na temat „To się upiecze”. Najciekawsze prace zostały nagrodzone i wyeksponowane na szkolnym korytarzu.
Mamy nadzieje, że po tym tygodniu wzrósł wśród uczniów szacunek do chleba, a większość kanapek na drugie śniadanie będzie robiona ze zdrowego, razowego chleba.