"Siódemka" jest szkołą promującą zdrowy styl życia i dlatego pragnie, aby uczniowie świadomie wybierali odpowiednie produkty do spożycia, które przyczyniają się do prawidłowego ich rozwoju.
A ponieważ chleb jest podstawą większości polskich posiłków organizatorzy akcji chcą, by wybierany był chleb zdrowy, najlepiej na zakwasie lub razowy, bez polepszaczy i konserwantów. "Ufamy, że poprzez praktyczne działania, prezentacje oraz lekcje w terenie (muzeum i piekarnia) uczniowie będą podtrzymywać tradycję związaną z symboliką i historią chleba oraz jego poszanowaniem" - mówią organizatorzy akcji
W trakcie trwania święta chleba zrealizowano następujące zadania:
- Przeprowadzono pogadanki w każdej klasie od I – VI na temat zdrowego odżywiania i zdrowego chleba na zakwasie poparte prezentacją multimedialną.
- Poznano i wykonano w klasach I – II piramidę żywienia wykorzystując materiały reklamowe.
- Na lekcjach plastyki w klasach IV – VI uczniowie wykonali prace plastyczne na temat „W piekarni”.
- Spotkanie z piekarzami p. Józefem i Markiem Kiełtyką na terenie szkoły, którzy zapoznali uczniów z procesem przygotowania, wyrobu i wypieku chleba.
- Degustowano upieczony przez uczniów pod okiem piekarzy chleb w szkole.
- Odwiedziny (klasa II) piekarnię GS Jedlicze, gdzie uczniowie poznali wyposażenie piekarni, wytwarzany asortyment piekarniczy i posmakowali pachnącego precelka.
- Uczestnictwo (klasy II, III, IV) w lekcji muzealnej „Od ziarenka do bochenka” w Muzeum Rzemiosła w Krośnie.
Na wszystkich lekcjach z poszczególnych przedmiotów tematyka oscylowała wokół chleba – uczniowie rozwiązywali zadania matematyczne, ważyli produkty, poznawali historię chleba, czytali wiersze, przysłowia o chlebie, obejrzeli film o pracy rolnika, rozpoznawali ziarna zbóż i uczyli się szacunku dla chleba.
"Wierzymy, że propagowanie zdrowego żywienia przyniesie spodziewane efekty i nauczy dzieci wybierać to co dobre i zdrowe" - mówią organizatorzy akcji.
Opracowanie" MZS 3 Krosno