106655933.jpg
12.03.2018

Sukces uczennicy ZSP Nr 2 w kolejnej edycji Konkursu „KREATWNY KUCHARZ"

W pierwszą środę marca (7.03) w Tarnobrzegu odbył się Konkurs „KREATYWNY KUCHARZ”. Tematem przewodnim był„PODKARPACKI FUSION”. Zadaniem uczestników było sporządzić danie główne z combra królika z kostką oraz deseru, w którym wykorzystany będzie ser twarogowy półtłusty OSM Stalowa Wola. Konkurs odbył się w dwóch etapach.

 
W pierwszym etapie uczestnicy mieli do wykonania danie główne według receptury opracowanej przez szefa kuchni Marka Łukasiewicza. Po zapoznaniu z recepturą przystąpili oni do wykonania potrawy w skład której oprócz combra z królika, surowcami obowiązującymi były: czerwona cebula, jeżyny (maliny), śmietana lub śmietanka, dowolna kasza. Sposób obróbki cieplnej był do wyboru: sous – vide, piec, lub obsmażając na patelni do uzyskania jasno – brązowego koloru siatki tłuszczowej, a następnie dusząc. Czas na wykonanie tej potrawy wynosił 120 minut.

 

Uczestnicy konkursu w Tarnobrzegu. uczniowie ZSP Nr 2

 

Drugi etap polegał na sporządzeniu deseru według autorskiej receptury. W deserze należało wykorzystać ser twarogowy półtłusty produkcji OSM Stalowa Wola. Na wykonanie tego zadania uczestnicy mieli 60 minut.

 

Uczestnicy konkursu w Tarnobrzegu. uczniowie ZSP Nr 2

 

Każdy uczestnik konkursu miał przygotować i wydać danie zasadnicze i deser w trzech porcjach. W konkursie udział wzięło dwóch uczniów naszej szkoły Julia Bereza i Łukasz Zamorski.

Uczestnicy konkursu w Tarnobrzegu. uczniowie ZSP Nr 2

 

Julia Bereza uczennica klasy III technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych zdobyła II miejsce wykonując „Roladkę z combra królika z nadzieniem z suszonych grzybów podana na musie z jeżyn z gruszką z kaszy gryczanej z sosem z czerwonego pieprzu” oraz deser „Serniczek z chia i sezamem podany na piasku orzechowym z sosem malinowym”.

Uczennica ta otrzymała również nagrodę dodatkową za najlepszy deser. Cenne dla jury było nie tylko to, że deser ten zachwycił swą oryginalnością i kreatywnością połączeń - estetycznie podany stał się kulinarną poezją. Właściwie dobrane składniki deseru wydobyły smak serka twarogowego. Ta urzekająca potrawa znalazła uznanie jury, a receptura zostanie wykorzystana w produkcji OSM Stalowa Wola.

 

Uczestnicy konkursu w Tarnobrzegu. uczniowie ZSP Nr 2

 

Łukasz Zamorski uczeń klasy I technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych otrzymał dyplom oraz podziękowanie za udział w konkursie. Sporządził on „Roladkę z combra królika z nadzieniem z kaszy pęczak, czerwonej cebuli i suszonych pomidorów z sosem jeżynowym” oraz „Deser waniliowy na musie truskawkowym z nutą amaretto”.

 

Uczestnicy konkursu w Tarnobrzegu. uczniowie ZSP Nr 2

 

Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów. Uczniów do konkursu przygotowywały: Agata Paradysz i Elżbieta Matusz.

Tekst: ZSP Nr 2 w Krośnie

Zapisz sie do newslettera Aktualne informacje prosto na Twój adres e-mail

herb.png [21.51 KB]

Urząd Miasta Krosna

38-400 Krosno
ul. Lwowska 28a

tel. 13 47 430 01
um@um.krosno.pl

Kontakt z Inwestorami
Urząd Miasta Krosna

38-400 Krosno
ul. Lwowska 28a

tel. 13 47 43 301
ri@um.krosno.pl

Informacja Kulturalno-Turystyczna

38-400 Krosno
ul. Blich 1

tel/fax. 515 252 776
pikt@muzeumrzemiosla.pl

- otwiera się w nowej karcie