W pierwszą środę marca (7.03) w Tarnobrzegu odbył się Konkurs „KREATYWNY KUCHARZ”. Tematem przewodnim był„PODKARPACKI FUSION”. Zadaniem uczestników było sporządzić danie główne z combra królika z kostką oraz deseru, w którym wykorzystany będzie ser twarogowy półtłusty OSM Stalowa Wola. Konkurs odbył się w dwóch etapach.
W pierwszym etapie uczestnicy mieli do wykonania danie główne według receptury opracowanej przez szefa kuchni Marka Łukasiewicza. Po zapoznaniu z recepturą przystąpili oni do wykonania potrawy w skład której oprócz combra z królika, surowcami obowiązującymi były: czerwona cebula, jeżyny (maliny), śmietana lub śmietanka, dowolna kasza. Sposób obróbki cieplnej był do wyboru: sous – vide, piec, lub obsmażając na patelni do uzyskania jasno – brązowego koloru siatki tłuszczowej, a następnie dusząc. Czas na wykonanie tej potrawy wynosił 120 minut.
Drugi etap polegał na sporządzeniu deseru według autorskiej receptury. W deserze należało wykorzystać ser twarogowy półtłusty produkcji OSM Stalowa Wola. Na wykonanie tego zadania uczestnicy mieli 60 minut.
Każdy uczestnik konkursu miał przygotować i wydać danie zasadnicze i deser w trzech porcjach. W konkursie udział wzięło dwóch uczniów naszej szkoły Julia Bereza i Łukasz Zamorski.
Julia Bereza uczennica klasy III technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych zdobyła II miejsce wykonując „Roladkę z combra królika z nadzieniem z suszonych grzybów podana na musie z jeżyn z gruszką z kaszy gryczanej z sosem z czerwonego pieprzu” oraz deser „Serniczek z chia i sezamem podany na piasku orzechowym z sosem malinowym”.
Uczennica ta otrzymała również nagrodę dodatkową za najlepszy deser. Cenne dla jury było nie tylko to, że deser ten zachwycił swą oryginalnością i kreatywnością połączeń - estetycznie podany stał się kulinarną poezją. Właściwie dobrane składniki deseru wydobyły smak serka twarogowego. Ta urzekająca potrawa znalazła uznanie jury, a receptura zostanie wykorzystana w produkcji OSM Stalowa Wola.
Łukasz Zamorski uczeń klasy I technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych otrzymał dyplom oraz podziękowanie za udział w konkursie. Sporządził on „Roladkę z combra królika z nadzieniem z kaszy pęczak, czerwonej cebuli i suszonych pomidorów z sosem jeżynowym” oraz „Deser waniliowy na musie truskawkowym z nutą amaretto”.
Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów. Uczniów do konkursu przygotowywały: Agata Paradysz i Elżbieta Matusz.
Tekst: ZSP Nr 2 w Krośnie