Młodzi cukiernicy z Krosna zwycięzami konkursu "Najlepszy uczeń w zawodzie cukiernik"
Motywem przewodnim tegorocznego konkursu był zbliżający się wielkimi krokami turniej Euro 2012. Spośród wszystkich szkół województwa podkarpackiego, kształcących w zawodzie cukiernik, do zmagań turniejowych przystąpiło ośmiu uczniów z pięciu szkół.
Zmagania turniejowe obejmowały dwie części: godzinną – teoretyczną w formie testu oraz trwającą pięć godzin - praktyczną, w ramach której każdy uczestnik miał wykonać tort, ciasteczka bankietowe, figurki marcepanowe oraz, eksponat z czekolady lub element dekoracyjny z karmelu.
Pan Marek Bargieł wraz z uczestnikami konkursu
Zwycięzcą, oraz zdobywcą tytułu "Najlepszy uczeń w zawodzie cukiernik" w województwie podkarpackim, a ponadto nagrody Prezydenta Miasta Krosna, okazał się Mateusz Niemczyk z ZSP Nr 2 Krośnie, uczeń pana Marka Bargieła w cukierni „SANTOS”.
Mistrzowska praca Mateusza obejmowała:
- tort na musie czekoladowo – śmietankowym z wiśniami wysładzanymi w syropie, pokryty zamszem z ciemnej czekolady i udekorowany kwiatami z karmelu w kolorze flag Polski i Ukrainy (wykonanymi ręcznie),
- 10 petifurek; na pięciu były dekoracje z czerwonego i białego żelu, a na pozostałych pięciu z żelu niebieskiego i żółtego, co również nawiązywało do flag państwowych. Wszystkie ciasteczka zostały dodatkowo ozdobione cząstkami wysłodzonych owoców czereśni, moreli i gruszki,
- 9 figurek z marcepanu, 3 to Sławek i 3 to Slavko – w narodowych barwach Polski i Ukrainy oraz 3 to piłki futbolowe z napisem EURO nawiązującym do Euro 2012,
- okazały eksponat (o wadze blisko 7 kg) w całości został wykonany z belgijskiej gorzkiej czekolady. Przedstawiał wyciągniętą rękę bramkarza chwytającego piłkę. Rękę zdobiła symboliczna flaga Polski wykonana z biało – czerwonego marcepana. Dodatkową dekorację eksponatu stanowiły kwiaty wykonane z białej czekolady pokryte spożywczymi barwnikami w kolorach flag Polski i Ukrainy.
Mateusz Niemczyk i jego praca
II miejsce zdobył Łukasz Drzyzga, także uczeń ZSP Nr 2 w Krośnie, odbywający praktykę w Cukierni „Jagusia” pana Jana Deptucha. Nagrodę za II miejsce ufundowała Izba Rzemieślnicza w Rzeszowie. III miejsce uzyskał Mateusz Pietryka, uczeń Zespołu Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle. Otrzymał on nagrodę od Cechu Rzemiosł Różnych w Krośnie.
Zgodnie z regulaminem turnieju Mateusz Niemczyk i Łukasz Drzyzga uzyskali prawo reprezentowania województwa podkarpackiego na Ogólnopolskim Turnieju o tytuł „Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik”, który odbędzie się w kwietniu 2012 roku we Wrocławiu.
Uczestnicy Turnieju szczególne podziękowania złożyli panu Markowi Bargiełowi za jego ogromne zaangażowanie oraz trudny do przecenienia bezpośredni wkład materialny w organizację zawodów.