Po wizycie w Grecji, Hiszpania była kolejnym krajem, który w dniach 1-7 marca gościł 6-osobową grupę uczniów II Liceum Ogólnokształcącego wraz z nauczycielami: panią wicedyrektor mgr Edytą Janusz i nauczycielką języka angielskiego panią mgr Ireną Kolanko. „Guzikówka” realizuje już czwarty „duży” projekt międzynarodowy (tym razem w ramach programu „Erasmus”) z udziałem 7 krajów partnerskich (Polska, Hiszpania, Włochy, Węgry, Grecja, Bułgaria, Turcja) zatytułowany „XX-XXI century jobs- Bridge the gap” (Zawody XX i XXI wieku- czy więcej je łączy czy dzieli?). Spotkanie odbyło się w mieście Guadalajara położonego ok 40 km. od Madrytu.
Uczestniczyła w nim 44-osobowa grupa uczniów i nauczycieli zaangażowanych w realizację projektu. Nasza młodzież zakwaterowana była w hiszpańskich rodzinach.Program pobytu był niezwykle atrakcyjny: wystawa odrestaurowanych dawnych narzędzi i miniatur maszyn rolniczych, tradycyjne słodycze hiszpańskie, prezentacje wypracowanych dotychczas produktów projektu, tradycyjna paella przygotowana przez nauczycieli szkoły Brianda de Mendoza, wykład w języku angielskim przygotowany przez członków stowarzyszenia El Rincòn Lento zajmującego się produkcją i dystrybucją produktów ekologicznych – to wszystko w pierwszym dniu pobytu w szkole.
Kolejne dni upłynęły zarówno na zwiedzaniu jak i na realizacji projektu. Nasza grupa poznała liczne atrakcje turystyczne Madrytu i Guadalajary, spotkała się w Ratuszu Miejskim z Burmistrzem Miasta, wzięła udział w transmitowanym na żywo programie radiowym szkolnej rozgłośni „The Little Parrots”, poznała edukacyjną farmę Huerta La Limpia w pobliżu Guadalajary uczestnicząc w konferencji na temat produkcji mydła z przetworzonych olejów oraz w 3 rodzajach warsztatów, których celem było nabycie umiejętności plecenia koszyków z wikliny, tworzenia wygładzającego balsamu do ciała oraz prowadzenia przydomowego ogrodu - źródła ekologicznych ziół i warzyw. Na zakończenie gospodarze zorganizowali wycieczkę do doskonale zachowanego średniowiecznego miasteczka Pastrana. Po zakończeniu zwiedzania, uczestnicy spotkania wzięli udział w dorocznych Targach Pszczelarskich, następnie wspólnie zjedli obiad w eleganckiej restauracji urządzonej w dawnym Klasztorze św. Franciszka.
Najważniejsze jednak, że pobyt zaowocował wieloma przyjaźniami, zacieśnieniem współpracy, a także spełnieniem marzeń naszych uczniów z klas o kierunku dziennikarsko- językowym związanych z podróżami i doskonaleniem języków obcych. A w maju kolejny atrakcyjny wyjazd – tym razem do Turcji.
Tekst i zdjęcia: Irena Kolanko