W środę 14 stycznia 2015 r. odbyła się XII edycja Wojewódzkiego Turnieju o Tytuł Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik. Organizatorami Turnieju byli: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 im. Ks. St. Szpetnara w Krośnie oraz cukiernia Jagusia pana Ireneusza Deptucha.
Do rywalizacji przystąpiło siedmiu uczniów z pięciu szkół Podkarpacia: Zespołu Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle, Zespołu Szkół Nr 5 w Sanoku, Zespołu Szkół Nr 4 w Dębicy, Zespołu Szkół Spożywczych w Rzeszowie oraz Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 w Krośnie.
I etap Turnieju - teoretyczny odbył się w ZSP Nr 2 w Krośnie. Polegał na rozwiązaniu testu składającego się z 30 pytań obejmujących zakres przedmiotów zawodowych.
II etap Turnieju - praktyczny odbył się w cukierni Jagusia w Krośnie i stanowił pokaz umiejętności praktycznych i kunsztu zawodowego młodych adeptów cukiernictwa. Hasłem przewodnim była: Europejska stolica kultury.
Podczas pięciu godzin Turnieju uczestnicy z przygotowanych półproduktów mieli za zadanie:
- złożyć i udekorować tort,
- ozdobić 10 sztuk ciasteczek bankietowych,
- wykonać 9 sztuk figurek marcepanowych,
- sporządzić element dekoracyjny z karmelu lub czekolady.
Za tę część Turnieju uczestnicy mogli zdobyć maksymalnie 70 punktów.
Po podsumowaniu wyników obu etapów Komisja wyłoniła następujących zwycięzców:
I miejsce - Barbara Stasiowska z ZSP Nr 2 w Krośnie - 82,6 pkt
II miejsce - Natalia Szczepańska z ZSS w Rzeszowie - 81,0 pkt
III miejsce - Sławomir Setlak z ZSUiS w Jaśle – 80,06 pkt
Zwycięski tort Basi składał się z blatów biszkoptowych przełożonych wiśniami w żelu i kremem śmietankowym. Dekoracje wykonane z dragantu i karmelu przedstawiały największą atrakcję turystyczną Wrocławia - Most Tumski ze słynnymi kłódkami zakochanych oraz latarniami.Barwne figurki marcepanowe odzwierciedlały kłódki, serca i misie.
Barbara Stasiowska oraz Natalia Szczepańska będą reprezentowały nasze województwo na Turnieju Ogólnopolskim, który odbędzie się we Wrocławiu.
Zobacz galerię zdjęć z przebiegu konkursu