Staże zagraniczne we włoskim Rimini realizowane przez krośnieński ZSP Nr 2 w ramach projektu „Europejskie podróże po wiedzę i doświadczenie zawodowe” z początkiem lutego dobiegły końca.
Od 15 stycznia do 4 lutego 2017 r. aż 16 uczniów ZSP Nr 2 w Krośnie, kształcących się w zawodach cukiernik, technik żywienia i usług gastronomicznych oraz 2 nauczycieli przedmiotów gastronomicznych i opiekun, przebywało w Rimini we Włoszech na trzytygodniowych stażach. Była to pierwsza grupa, która brała udział w realizowanym od sierpnia 2016 r. projekcie pn. „Europejskie podróże po wiedzę i doświadczenie zawodowe – staże zagraniczne”. Projekt ten realizowany jest w ramach Erasmus+ (programu Unii Europejskiej w dziedzinie edukacji, szkoleń, młodzieży i sportu na lata 2014-2020).
Głównym celem projektu jest przede wszystkim zwiększenie aktywności uczniów w poszukiwaniu pracy, zwiększenie ich szans na zatrudnienie na lokalnym i europejskim rynku pracy. Istotną kwestią jest także wzmocnienie atrakcyjności i podniesienie jakości oferty edukacyjnej szkoły w zakresie kształcenia i szkolenia zawodowego.
Przygotowanie grupy do wyjazdu rozpoczęło się już w listopadzie. Stażyści wzięli udział w dwudziestogodzinnym kursie języka włoskiego. Poza tym samodzielnie podnosili (online) znajomość języka poprzez naukę słownictwa branżowego na platformie Moodle. Stażyści odbyli również zajęcia z doradcą zawodowym, szkolnym pedagogiem, poznawali kulturę Włoch oraz zwyczaje żywieniowe Włochów.
Doskonalili umiejętność opracowywania profesjonalnego Europass CV, które stanowiło podstawę do wyboru dla nich odpowiedniego miejsca odbywania stażu (restauracji, cukierni) w Rimini. W ramach realizowanych staży zarówno uczniowie, jak i nauczyciele mieli możliwość powiązania wiedzy teoretycznej z umiejętnościami praktycznymi. Sporządzali potrawy oraz wyroby cukiernicze typowe dla włoskiej branży gastronomicznej i cukierniczej.
Kucharze zajmowali się obróbką owoców morza i przyrządzaniem dań na bazie wspomnianych frutti di mare oraz tradycyjnych potraw włoskich takich jak: lasagna, spaghetti carbonara, spaghetti bolognese, tagliatelle ragù, tortelini, pizza, sałatka z pomidorami i mozzarellą. Możliwość sporządzania potraw z tak wyszukanych w Polsce produktów jak: krewetki, homary, rawki, mule czy ośmiorniczki była czymś nietypowym, ponieważ na co dzień w czasie zajęć w pracowniach gastronomicznych uczniowie nie dysponują takimi składnikami.
Nauczyciele przedmiotów gastronomicznych, które również odbywały staż dodatkowo poznały sposoby przyrządzania takich potraw jak: strozzapreti al sugo di canocchie, pescato del giorno dell'adriatico alla brace, ravioli ripieni di erbe con vongole e strigoli, spaghetti alla chitarra all'astice, ravioli ripieni di erbe con zucchine e fiori di zucca, tagliata di manzo con sale di cervia e rosmarino, cotoletta di mora romagnola alla riminese.
Z kolei cukiernicy m.in. sporządzali kruche ciastka, bezy, torty, rogaliki i dekorowali gotowe wyroby cukiernicze charakterystyczne dla cukiernictwa włoskiego. Ponadto poznali typowe cechy włoskich łakoci i lokalne specjały - babbà, cassata, panettone.
Udział w projekcie umożliwił stażystom zdobycie dodatkowych umiejętności interpersonalnych (m.in.: umiejętność organizowania stanowiska pracy, umiejętność efektywnego zarządzania czasem, umiejętność oceny jakościowej wykonanych zadań), a także nowych doświadczeń zawodowych i osobistych.
Uczestnictwo w stażu oraz uzyskanie certyfikatów zawodowych w tym dokumentu Europass Mobilność, poświadczających nabyte kompetencje, to dla uczniów dodatkowy atut podczas poszukiwania pracy zarówno w kraju, jak i za granicą. Pobyt we Włoszech to nie tylko praca w restauracji czy cukierni, ale także poznanie walorów turystycznych. Stażyści zwiedzili między innymi: Rimini, Ravennę oraz księstwo San Marino.
Za kilka tygodni w ramach projektu wyjeżdża na staż do Ubedy w Hiszpanii kolejna grupa uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych, a w sierpniu na staż do Portugalii pojedzie grupa fryzjerów oraz dwie nauczycielki przedmiotów gastronomicznych.
Obszerniejszą fotorelację można zobaczyć na stronie internetowej projektu „Europejskie podróże po wiedzę i doświadczenie zawodowe – staże zagraniczne” współfinansowany w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus+.