Natalia Kilar uczennica ZSP Nr 2 w Krośnie, została wyróżniona nagrodą specjalną Redaktora Naczelnego „Przeglądu Piekarskiego i Cukierniczego” podczas Turnieju Ogólnopolskiego „Najlepszy uczeń w zawodzie Cukiernik”.
Już po raz XV we Wrocławiu odbył się ogólnopolski Turniej „Najlepszy uczeń w zawodzie cukiernik”. Województwo podkarpackie reprezentowała uczennica Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Krośnie Natalia Kilar, która praktyczną naukę zawodu odbywa w Wytwórni Ciast i Lodów „Santos” Marka Bargieła. Temat przewodni tegorocznej edycji brzmiał: „Inspiracje Panem Tadeuszem Adama Mickiewicza”. Turniej składał się z dwóch części. W pierwszym etapie - teoretycznym - uczniowie mieli do rozwiązania test obejmujący wiadomości z zakresu przedmiotów zawodowych. Natomiast drugi etap turnieju był pokazem umiejętności praktycznych. Zadaniem uczestników było wykonanie: korpusów babeczek z ciasta kruchego, tortu o wadze do 3 kg, 6 sztuk babeczek z wcześniej przygotowanych korpusów, 5 sztuk figurek z marcepana oraz eksponatu z czekolady lub karmelu.
Czekoladowe mrowisko i marcepanowe mrówki - to pierwsza z konkursowych prac Natalii
Natalia wykonała tort „Mrowisko”, w kształcie półkuli. Składał się on z blatów czekoladowych i orzechowych przełożonych kremem czekoladowym, wykończonych wiórkami czekoladowymi. Wokół tortu na listkach z karmelu ułożone były mrówki, które zostały wykonane z marcepanu. Jej drugim dziełem konkursowym było pięć figurek z marcepanu barwionego przedstawiające postaci występujące w „Panu Tadeuszu”: ks. Robaka, Klucznika Gerwazego, Stolnika Horeszko, Woźnego Protazego oraz Generała. Kruche babeczki wykonane przez Natalię udekorowane zostały delikatnymi owocami oraz spiralami z karmelu. Jednak najbardziej pracochłonnym zadaniem okazało się wykonanie eksponatu z karmelu. Przygotowując się do turnieju Natalia mogła ułatwić sobie pracę i wykonać odlew z gotowej formy, zdecydowała się jednak na pracę ręczną, aby pokazać swoje zdolności manualne i plastyczne. To ręczne robione arcydzieło przedstawiało piękno polskiej przyrody. Eksponat składał się z kłosów zbóż, trawy oraz kwiatów wiśni.
Karmelowy CUD NATURY
Pomimo, że Natalia Kilar nie zdobyła czołowego miejsca, to wykonana przez nią praca ukazała bardzo duże jej zdolności plastyczne i artystyczne. Te atuty zostały jednak zauważone i docenione przez Redaktora Naczelnego „Przeglądu Piekarskiego i Cukierniczego”, który uhonorował ją nagrodą specjalną. Praca Natalii Kilar wzbudziła także podziw i zachwyt wśród uczestników turnieju i osób oglądających ekspozycje.
Opracowała:
Alicja Kus
Nauczycielka ZSP NR 2 w Krośnie