Już po raz XIII Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 im. Ks. St. Szpetnara w Krośnie wspólnie z Cukiernią Jagusia był organizatorem Wojewódzkiego Turnieju na Najlepszego ucznia w zawodzie cukiernik. Konkurs odbył się 27 stycznia 2016 roku. Honorowy patronat nad Turniejem objął Prezydent Miasta Krosna Piotr Przytocki.
Do konkursu przystąpiło 7 uczestników z 5 szkół województwa podkarpackiego:
- Zespołu Szkół Spożywczych w Rzeszowie,
- Rzemieślniczej Zasadniczej Szkoły Zawodowej w Pilźnie,
- Zespołu Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle,
- Zespołu Szkół Nr 4 w Dębicy,
- Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 w Krośnie.
Zarówno część teoretyczna, jak i praktyczna odbyła się w ZSP Nr 2 w Krośnie. W części teoretycznej turnieju uczestnicy rozwiązywali test z zakresu przedmiotów zawodowych. Natomiast w części praktycznej mieli do wykonania następujące zadania: złożyć i udekorować tort okolicznościowy, udekorować 10 ciasteczek bankietowych, wymodelować 9 figurek z marcepanu oraz wykonać element dekoracyjny z karmelu lub czekolady. Tematem przewodnim w tej części Turnieju była Głębia oceanu. Uczniowie mieli do dyspozycji różnorodne surowce i półprodukty, z których tworzyli piękne torty w kształcie łódki, podwodnej wyspy udekorowane różnymi elementami z karmelu. Powstawały również interesujące ciasteczka bankietowe oraz fantazyjne figurki marcepanowe – raki, kraby, ryby, delfiny, żółwie. Młodzi cukiernicy mieli okazję popisać się wyobraźnią i fantazją w tworzeniu elementów dekoracyjnych z karmelu – powstawały fantastyczne ośmiornice i wspaniałe owoce morza.
Nad przebiegiem konkursu czuwała i prace oceniała komisja w składzie: Ewa Starowiejska przewodniczący – Dyrektor ZSP Nr 2 w Krośnie, Justyna Bogaczyk-Zając zastępca przewodniczącego wizytator Kuratorium Oświaty, mistrzowie szkolący: Anna Kijek, Andrzej Nycz i Barbara Bassara-Poprawa oraz nauczyciele: Elżbieta Jaracz, Alicja Kus, Elżbieta Matusz, Celina Płoskonka. Część praktyczna zmagań turniejowych stanowi zawsze duże wyzwanie dla uczestników. Szczególnie trudnym zadaniem okazało się lepienie figurek z marcepana, wymagające zdolności manualnych i wyczucia harmonii kolorów. Niełatwe było też wykonanie elementów dekoracyjnych z karmelu (niektórzy uczniowie po raz pierwszy zetknęli się z tym jakże bardzo ciekawym i trudnym materiałem do wykonania dekoracji). Oceniany był wygląd prac oraz harmonia poszczególnych elementów, które wchodziły w skład pracy konkursowej. Komisja zwracała również uwagę na zachowanie zasad higieny produkcji i na prezentację prac przez poszczególnych uczniów.
I miejsce zajął Bartosz Dudek z Zespołu Szkół Spożywczych w Rzeszowie, II miejsce Małgorzata Grzesik z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 w Krośnie, a III miejsce Magda Gierlasińska również z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 w Krośnie.
W uroczystym zakończeniu konkursu, połączonym z wystawą wszystkich prac udział wzięli zaproszeni goście oraz nasi hojni sponsorzy: Prezydent Miasta Krosna, Izba Rzemieślnicza w Rzeszowie, Cech Rzemiosł Różnych w Krośnie, Cukiernia Jagusia z Krosna, firma Savpol z Gliwic, Cukiernia Ania z Chorkówki, Cukiernia Poprawa z Dębicy, Cech Rzemiosł Różnych i Przedsiębiorczości z Dębicy, Andrzej Nycz, Firma Handlowo-Usługowa Czesława Kosiek, Firma WOMAR FOOD z Krosna. Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali dyplomy i cenne nagrody rzeczowe, a mistrzowie szkolący najlepszych uczniów – puchary.
Opracowała
Alicja Kus