W czwartek, 12 stycznia, odbył się w IX Wojewódzki Turniej o tytuł ,,Najlepszego ucznia w zawodzie Cukiernik”, którego motywem przewodnim było „EURO 2012”. Turniejowe zmagania miały miejsce w pracowniach Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 im ks. Stanisława Szpetnara w Krośnie oraz Wytwórni Ciast i Lodów „SANTOS” Marka Bargieła – mistrza cukiernika.
Spośród wszystkich szkół województwa podkarpackiego uczących zawodu cukiernik, do zmagań turniejowych przystąpiło 8 uczniów z 5 szkół:
- Pietryka Mateusz- Zespół Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle,
- Żytko Mariola oraz Maślak Anna- Zespół Szkół nr 5 w Sanoku,
- Malec Dominika i Żołnierczyk Piotr- Zespół Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu,
- Jędryka Marek- Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 w Tarnobrzegu,
- Drzyzga Łukasz i Niemczyk Mateusz- Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 w Krośnie.
Zmagania turniejowe obejmowały dwie części: 1 godzinną – teoretyczną w formie testu oraz 5 godzinną – praktyczną, w ramach której każdy uczestnik miał wykonać tort, ciasteczka bankietowe, figurki marcepanowe oraz, eksponat z czekolady lub element dekoracyjny z karmelu.
Nad przebiegiem turnieju czuwała Komisja w składzie:
- Przewodniczący – Marian Gancarz – przedstawiciel Podkarpackiego Kuratorium Oświaty
- Z-ca Przewodniczącego – Ewa Starowiejska – dyr. ZSP Nr 2 w Krośnie
-Członkowie: Marek Bargieł, Elżbieta Jaracz, Alicja Kus, Marta Magoń, Andrzej Nycz, Małgorzata Tomczyk.
Członkowie Komisji po zakończeniu części teoretycznej dokonali oceny punktowej wartości testów, a podczas trwania części praktycznej na bieżąco oceniali postęp i poprawność zawodową w oparciu o Regulamin Turnieju. Ważne było zachowanie zgodności wykonanych i przedstawionych do oceny wyrobów z regulaminowo zadanym motywem – „EURO 2012”. Dużą wartością były: pomysł na pokazanie w swojej pracy związku z zadanym tematem, poprawność technologiczna, estetyka i artyzm wykonania, rzeczowość i językowa poprawność ustnej prezentacji.
Komisja ustaliła wyniki rywalizacji, które zostały ogłoszone podczas finałowej prezentacji prac i okolicznościowego spotkania w ZSP nr 2 w Krośnie z udziałem m.in.Bronisława Barana - z-cy Prezydenta Miasta Krosna, Anny Bazan - Przewodniczącej Komisji Rodziny i Edukacji Rady Miasta Krosna oraz Jacka Wojtasa – Podkarpackiego Kuratora Oświaty, którego reprezentowała Alina Pieniążek – Dyrektor Wydziału Ewaluacji w Rzeszowie, a także przedstawicieli Izby Rzemieślniczej w Rzeszowie Adama Sasieli i Emila Kunysza.
Zwycięzcą – zdobywcą I miejsca i tytułu Najlepszy uczeń w zawodzie cukiernik w województwie podkarpackim, a ponadto nagrody Prezydenta Miasta Krosna, okazał się Mateusz Niemczyk z ZSP nr 2 Krośnie, uczeń p. Marka Bargieła w cukierni „SANTOS”.
Mistrzowska praca Mateusza obejmowała:
- tort na musie czekoladowo – śmietankowym z wiśniami wysładzanymi w syropie, pokryty zamszem z ciemnej czekolady i udekorowany kwiatami z karmelu w kolorze flag Polski i Ukrainy, wykonanymi ręcznie przez ucznia,
- 10 szt. petifurek; na 5 były dekoracje z czerwonego i białego żelu, a na pozostałych 5 z żelu niebieskiego i żółtego, co również nawiązywało do flag państwowych. Wszystkie ciasteczka zostały dodatkowo ozdobione cząstkami wysłodzonych owoców czereśni, moreli i gruszki,
- 9 figurek z marcepana, 3 to Sławek i 3 to Slavko – w narodowych barwach Polski i Ukrainy oraz 3 to piłki futbolowe z napisem EURO nawiązującym do Euro 2012.
- Okazały eksponat (o wadze blisko 7 kg) w całości został wykonany z belgijskiej gorzkiej czekolady. Przedstawiał wyciągniętą rękę bramkarza chwytającego piłkę. Rękę zdobiła symboliczna flaga Polski wykonana z biało – czerwonego marcepana. Dodatkową dekorację eksponatu stanowiły kwiaty wykonane z białej czekolady pokryte spożywczymi barwnikami w kolorach flag Polski i Ukrainy.
II miejsce zdobył Łukasz Drzyzga, także uczeń ZSP Nr 2 w Krośnie, odbywający praktykę w Cukierni „Jagusia” pana Jana Deptucha. Nagrodę za II miejsce ufundowała Izba Rzemieślnicza w Rzeszowie.
Łukasz wykonał:
- eksponat z karmelu w kształcie wieńca laurowego symbolizującego zwycięstwo,
- tort w kształcie piłki futbolowej, której powierzchnię pokrywały wielokątne elementy z białej i czarnej masy tichino,
- ciasteczka bankietowe, kolorystycznie odnoszące się do narodowych barwy Polski oraz Ukrainy i wykończone wysłodzonymi owocami i dekorowane czekoladą
- figurki z marcepana przedstawiające maskotki Euro 2012 oraz piłki z flagami Polski i Ukrainy
III miejsce uzyskał Mateusz Pietryka, uczeń Zespołu Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle. Otrzymał on nagrodę od Cechu Rzemiosł Różnych w Krośnie.
Za podjęcie turniejowego wyzwania, za swój wkład w szlachetną rywalizację o tytuł najlepszego, pozostali uczestnicy też zostali uhonorowani dyplomami i okolicznościowymi upominkami. Należy zauważyć, że wszyscy mistrzowie i nauczyciele uczestników turnieju otrzymali listy gratulacyjne, a za pierwsze trzy miejsca również pamiątkowe puchary.
Stosownie do regulaminowych uwarunkowań uczniowie Mateusz Niemczyk i Łukasz Drzyzga uzyskali prawo reprezentowania województwa podkarpackiego na Ogólnopolskim Turnieju o tytuł „Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik”, który odbędzie się w kwietniu 2012 roku we Wrocławiu.
Wszystkim uczestnikom gratuluję determinacji w dążeniu do uzyskania najwyższego poziomu wyszkolenia zawodowego i zaprezentowania swoich umiejętności nie tylko na turniejowej arenie - powiedział Bronisław Baran, z-ca Prezydenta Miasta Krosna.