Podczas tegorocznego Zakątka Rozmaitości Galicyjskich organizowanego w ramach "Karpackich Klimatów" przeprowadzono konkurs na Najlepszą Nalewkę Galicji 2014 oraz najlepszą Chrzanówkę Krośnieńską. Spośród 22 zgłoszonych do konkursu nalewek wyłoniono pierwsze drugie i trzecie miejsce.
Komisja składająca się z 11 osób w której przewodniczącym był Tadeusz Gajewski ze Stowarzyszenia Unia Przedsiębiorczych uznała, że tytuł Najlepszej Nalewki Galicji należy się „Smoczej krwi” nalewce malinowej wykonana przez Czesława Maszczyka z Piotrkowa Trybunalskiego. Drugie miejsce zajęła nalewka z kwiatu czarnego bzu Grzegorza Karpińskiego z Krosna, na trzecim miejscu znalazła się nalewka z owocu pigwy Artura Janasa, laureata ubiegłorocznej edycji konkursu.
Paweł Bachota i Piotr Przytocki preentują nagrodę - Paterę wykonaną przez Villa Glass.
Odbył się również konkurs skierowany do krośnieńskich restauratorów. Tytuł najlepszej Chrzanówki Krośnieńskiej zdobyła Bernadetta Borowy z restauracji Torridon.
Patery Villa Glass – Nagrody za najlepszą Chrzanówkę Krośnieńską i Najlepszą Nalewkę Galicji 2014. Bernadetta Borowy z restauracji Torridon, Paweł Bachota prezydent Unii Przedsiębiorczych i Tadeusz Gajewski przewodniczący komisji konkursowej.
Nalewka jest napojem typowo polskim, nieznanym w ogóle w innych częściach Europy czy świata. Nalewka od dawien dawna była lekarstwem, panaceum na wszystkie dolegliwości. To najlepiej znany sposób na długie przechowywanie leczniczych właściwości owoców czy ziół lub korzeni. Nalewki pomagały myśliwym w trudach polowania, a rycerzom na polu walki. To jest coś naszego, polskiego, wyjątkowego i wartego pielęgnowania – mówił Tadeusz Gajewski ze stowarzyszenia „Unia Przedsiębiorczych w Krośnie”.
Prezydent Krosna Piotr Przytocki gratulował organizatorom inicjatywy jakiej się podjęli, gdyż jak podkreślał bardzo ważnym jest kultywowanie polskiej tradycji jaką niewątpliwie jest tradycja nalewkarstwa.